Geslaagde kennisuitwisseling over ESG en energietransitie met bedrijfsleven en wetenschap

Om kennis en ideeën uit te wisselen op het gebied van maatschappelijk verantwoord beleggen, organiseerden we op 23 februari een themabijeenkomst met experts uit de academische wereld en het bedrijfsleven. Dit leidde tot een interessante dialoog over ESG-criteria en de energietransitie. 

Tijdens de bijeenkomst ging een aantal collega’s van ons Investment Strategy team en ons Multi-managementteam om tafel met Bert Scholtens (Hoogleraar Sustainable Banking and Finance aan de Rijksuniversiteit Groningen en hoogleraar Finance aan de Universiteit St. Andrews), Auke Plantinga (Universitair Hoofddocent Finance, Rijksuniversiteit Groningen) en Luuk Feenstra (Managing Director BBL Company/Gasunie).

Nieuwe inzichten voor maatschappelijk verantwoord beleggingsbeleid

Bij TKP Investments zijn we ervan overtuigd dat aandacht voor ESG-criteria (Environment, Social en Governance) in het beleggingsproces bijdraagt aan een beter risico-rendementsprofiel van de beleggingsfondsen. Wij voeren daarom al jaren een maatschappelijk verantwoord beleggingsbeleid. We zijn ons er echter van bewust dat dit beleid nooit af is door continue veranderingen in de wereld. Daarom zijn we altijd op zoek naar nieuwe, actuele inzichten die ons als fiduciair manager helpen om onze klanten zo goed mogelijk te adviseren. Deze inzichten doen we enerzijds op via collega’s en partners in de vermogensbeheersector, maar juist ook bij andere disciplines in de markt en de samenleving.

Samen optrekken om ESG-vraagstukken te beantwoorden

Tijdens de bijeenkomst bleek dat er, zowel in de praktijk als in de wetenschap, nog veel vragen leven over de toepassing van ESG-factoren in vermogensbeheer. Hoe kan de impact van beleggingen concreet maar ook correct worden gemeten? En op welke manier kunnen vermogensbeheerders ESG-factoren meenemen in Asset Liability Management (ALM) studies voor hun klanten? Auke Plantinga stelde bovendien de vraag of de verwachtingen die de maatschappij heeft ten aanzien van institutionele beleggers als pensioenfondsen, passen bij de impact die zij daadwerkelijk kunnen hebben.
De ontmoeting was een bevestiging van hoe belangrijk het is dat bedrijfsleven en academici samen optrekken om antwoorden te vinden op dit soort vragen, en om tegelijkertijd nieuwe vragen te kunnen formuleren. Bert Scholtens benadrukte daarbij het belang om ook specialisten van andere kennisgebieden te raadplegen. In een discussie over klimaatverandering is het bijvoorbeeld essentieel om ook ecologen te raadplegen.

Van 2,2% naar 14% duurzame energie in 2020

Ook de energietransitie kwam tijdens de bijeenkomst uitgebreid aan bod. Iedereen was zich bewust van de complexiteit van de transitie naar duurzame energiebronnen. Als werknemer van Gasunie, bevindt Luuk Feenstra zich zelfs midden in dit proces. Op dit moment wordt slechts 2,2% van de Nederlandse energievraag beantwoord door duurzame bronnen. Volgens de doestelling van de overheid moet dit in 2020 zijn gestegen naar 14%. Vanuit zijn praktijkervaring kon Feenstra een duidelijk beeld schetsen van wat er nodig is om Nederland volledig over te laten stappen op duurzame energie. Ook kreeg iedereen een waardevol inzicht in de manier waarop een bedrijf als de Gasunie de energietransitie probeert te faciliteren.

Pensioenfondsen en fiduciair managers kunnen belangrijke bijdrage leveren

Nederland heeft nog een lange weg te gaan in de overstap naar duurzame energie. Duidelijk is wel dat ook pensioenfondsen en fiduciair managers een belangrijke bijdrage kunnen leveren in dit proces. Om dit concreet vorm te geven, zal TKP Investments de scenarioanalyses, mede op basis van casestudies, verfijnen en de samenwerking blijven zoeken met zowel bedrijfsleven als wetenschap, die een rol hebben in de energietransitie.

Meer weten over duurzaam beleggen? Lees meer over onze duurzame beleggingsoplossingen

Over TKP Investments

Fiduciair management met modulaire dienstverlening. Want wij hebben het vermogen om u te adviseren. Wilt u weten wat wij voor uw organisatie kunnen betekenen?

Meer over TKP Investments

Blijf op de hoogte

Via onze nieuwsbrief en marktupdates houden wij u op de hoogte van actuele ontwikkelingen en interessante publicaties.

Aanmelden nieuwsbrief

Gelieerde organisaties