Onrust op financiële markten door politieke crisis Italië

Italië is in economisch en politiek opzicht altijd al een grote zorg geweest in de eurozone, maar sinds dit weekend maken beleggers zich extra zorgen over de toekomst van het land en de euro. Door het afbreken van de coalitieonderhandelingen lijkt het land af te stevenen op nieuwe verkiezingen in september, die naar verwachting in het teken zullen staan van het eurolidmaatschap van Italië. Door het mislukken van de onderhandelingen is de Italiaanse staatsrente bovendien omhoog geschoten. Ook andere Zuid-Europese landen zien hun staatsrentes aanzienlijk stijgen door toegenomen onzekerheid over de kracht van de euro en de kredietwaardigheid van Italië.

Na de verkiezingen in Italië op 4 maart van dit jaar leek het vormen van een regering een moeilijk en tijdrovend proces te worden. De anti-establishmentpartijen Lega Nord en de Vijfsterrenbeweging kondigden vorige week aan overeenstemming te hebben bereikt over de coalitieonderhandelingen. Afgelopen weekend blokkeerde de Italiaanse president Mattarella echter de beoogde benoeming van een euroscepticus als minister van Financiën. Als gevolg hiervan liepen de coalitiebesprekingen spaak en lijkt het land zich in een politieke crisis te bevinden.

Stijging staatsrente

Italië lijkt dus te koersen op nieuwe verkiezingen, die naar verwachting in september zullen plaatsvinden. De anti-establishmentbeweging maakt van deze gelegenheid gebruik om de verkiezingen in te kleden als referendum over de euro. Hierdoor neemt de onzekerheid over de toekomst van Italië als euroland en de kredietwaardigheid van het land toe. Beleggers reageerden bezorgd op deze onzekerheid, waardoor de Italiaanse staatsrente omhoog schoot. Vanochtend nam met name de korte Italiaanse staatsrente enorm toe.

Ook in andere Zuid-Europese landen liep de rente op door de toegenomen onzekerheid over de toekomst van de euro en de kredietwaardigheid van Italië. Italië is namelijk de derde grootste economie van de eurozone. De Italiaanse staatsschuld bedroeg eind maart meer dan 130% van het Bruto Binnenlands Product. De leiders van de Lega Nord en M5S zijn voornemens om nieuwe schulden aan te gaan. Hierbij gaven ze aan ervan uit te gaan dat de ECB een deel van de Italiaanse schuld kwijtscheldt, wat impliceert dat de lidstaten van de euro hiervoor opdraaien.

Spaanse staatsobligaties zagen de tienjaarsrente stijgen als gevolg van de onzekerheid over de euro. Ook Franse staatsobligaties zagen de spread ten opzichte van Duitse bunds oplopen. Franse banken hebben veel Italiaans schuldpapier op hun balans en hun kredietwaardigheid verslechtert aanzienlijk door de afnemende waarde van Italiaanse obligaties.

Euro onder druk

De euro nam sterk in waarde af ten opzichte van de dollar door de politieke crisis in Italië. De munt noteert rond het middaguur op ongeveer 1,155. De euro was de laatste maand al verder weggezakt door afnemende economische groeiverwachtingen in de eurozone.

Swapspread loopt uit

De spread van langlopende swaps ten opzichte van langlopende Duitse staatsobligaties loopt uit. In tijden van een eurocrisissituatie renderen Duitse staatsobligaties beter dan swaps door de onzekerheid die ontstaat over de werkelijke waarde van euro-swapcontracten. Nu de onrust op financiële markten toeneemt, voltrekt dit scenario zich.

Het is nog onduidelijk of de onrust op financiële markten zal doorzetten. We blijven de onzekerheid rond de toekomst van de euro monitoren. 

 

Over TKP Investments

Fiduciair management met modulaire dienstverlening. Want wij hebben het vermogen om u te adviseren. Wilt u weten wat wij voor uw organisatie kunnen betekenen?

Meer over TKP Investments

Blijf op de hoogte

Via onze nieuwsbrief en marktupdates houden wij u op de hoogte van actuele ontwikkelingen en interessante publicaties.

Aanmelden nieuwsbrief

Gelieerde organisaties