Nieuwe referentierente: ESTER vervangt EONIA

Al jarenlang zijn EONIA en Euribor de belangrijkste Europese referentierentes. Afgelopen jaren is er steeds meer vraag gekomen naar een alternatieve rente die transparanter en robuuster is dan de huidige rentes. Een werkgroep van de ECB heeft hier onderzoek naar gedaan en in september 2018 is bekend gemaakt dat er een nieuwe referentierente komt die EONIA gaat vervangen, ESTER.

Lees meer

Marktupdate: de risico’s van een harde Brexit

De mogelijke uitkomsten van de Brexit-onderhandelingen zijn even talrijk als onzeker. In deze marktupdate kijken we alvast vooruit op een aantal belangrijke sleutelmomenten en benoemen we enkele aandachtspunten voor de beleggingsportefeuille. Een harde Brexit, waarbij geen deal wordt bereikt vóór de deadline van 29 maart 2019, zal verreweg het meest ongunstig zijn. Dit leidt namelijk niet alleen tot veel onzekerheid voor de Britse economie, maar ook tot een ‘cliff edge’ scenario. En naarmate de tussentijdse deadlines verstrijken, groeit de onzekerheid over de mogelijke uitkomsten van de onderhandelingen.

Lees meer

Lifecycle investing: van theorie naar praktijk

Al decennialang worden beleggingsmixen ingericht op basis van persoonlijke risicovoorkeuren. In de loop van de tijd is dit concept verder ontwikkeld en hieruit is ‘lifecycle investing’ ontstaan, waarbij de beleggingsmix wordt aangepast op basis van leeftijd.

Lees meer

Duurzaam beleggen kan altijd

Duurzaam en verantwoord beleggen moet volgens ons een onlosmakelijk onderdeel zijn van het hele beleggingsproces. Uit het beleggingsproces volgt de verdeling in de portefeuille tussen aandelen, vastrentende en alternatieve instrumenten. Vervolgens is er veel ruimte om te kiezen op welke manier ESG aspecten (Environmental, Social and Governance) worden geïntegreerd.

Lees meer

Nieuwe aanpak voor opstellen beleggingsplan

Het beleggingsplan beschrijft en onderbouwt het strategische beleggingsbeleid. Dit jaar kiezen we voor een nieuwe aanpak. De centrale vraag voor de beleggingsplannen is: welke beleggingsportefeuille leidt tot een optimale positionering?

Lees meer

Turkije, lira en opkomende markten

Beleggingen in opkomende markten stonden de afgelopen periode onder druk door een combinatie van factoren. De sterke dollar, dreiging van een handelsoorlog en een hogere US treasury yield deden het sentiment in opkomende markten omslaan. Recent maakte de Turkse lira een vrije val, waardoor het sentiment verder verslechterde.

Lees meer

Superieure externe managers zijn moeilijk te vinden

De selectie van externe managers is een belangrijke en tijdrovende bezigheid. Hoe ziet het selectieproces eruit? Welke analyses worden gedaan voordat een externe vermogensbeheerder wordt geselecteerd? Wanneer wordt de samenwerking met een externe manager beëindigd? 

Lees meer

ESG belangrijk bij beleggen in emerging markets

Gezien de grote uitdagingen waarmee de wereld geconfronteerd wordt, is het van groot belang ESG-factoren te integreren in het beleggingsbeleid, misschien nog wel bij uitstek in emerging markets. ESG is een integraal onderdeel van een duurzaam rendement.

Lees meer

Over TKP Investments

Fiduciair management met modulaire dienstverlening. Want wij hebben het vermogen om u te adviseren. Wilt u weten wat wij voor uw organisatie kunnen betekenen?

Meer over TKP Investments

Blijf op de hoogte

Via onze nieuwsbrief en marktupdates houden wij u op de hoogte van actuele ontwikkelingen en interessante publicaties.

Aanmelden nieuwsbrief

Gelieerde organisaties