ESG belangrijk bij beleggen in emerging markets

Gezien de grote uitdagingen waarmee de wereld geconfronteerd wordt, is het van groot belang ESG-factoren te integreren in het beleggingsbeleid, misschien nog wel bij uitstek in emerging markets. ESG is een integraal onderdeel van een duurzaam rendement.

Lees meer

Goede kansen voor aandelen in emerging markets

De afgelopen jaren zijn veel beleggingscategorieën mede door de lage rente sterk in waarde gestegen. Een aantal categorieën, waaronder aandelen uit de Verenigde Staten en veel vastrentende waarden, kan inmiddels zelfs als duur worden geclassificeerd. Beleggers kunnen hier op verschillende manieren strategisch op anticiperen, bijvoorbeeld door meer naar illiquide beleggingen te alloceren. Daarnaast kan ook binnen beleggingscategorieën naar aantrekkelijke alternatieven worden gekeken. Binnen de categorie aandelen zien we bijvoorbeeld dat emerging markets relatief gunstige vooruitzichten hebben.

Lees meer

Groen licht voor green bonds

Bij TKP Investments zien we dat onze klanten in toenemende mate op zoek zijn naar ‘donkergroene’ producten. Dat wil zeggen dat duurzaamheidsaspecten hier de kern zijn en niet slechts een overweging. Dat was voor ons aanleiding om nader onderzoek te doen naar green bonds. Met als centrale vragen wat het groene karakter van deze obligaties bepaalt en of ze een interessante beleggingsoplossing kunnen zijn voor institutionele beleggers.

Lees meer

Valuta-afdekking Amerikaanse dollar steeds kostbaarder

Het afgelopen kwartaal stond in het teken van een wat afzwakkende economische groei in Europa, politieke onrust in Italië en een sterkere Amerikaanse dollar. De inflatie in Europa is nog steeds laag, terwijl in de Verenigde Staten de geldontwaarding licht blijft toenemen. Daarnaast zal de Amerikaanse federale overheid als gevolg van de belastinghervorming naar verwachting een groter beroep gaan doen op de kapitaalmarkten. De 10-jaars staatsrente in de VS steeg eind april dan ook boven het niveau van 3%; in Duitsland blijft deze steken rond de 0,4%. Daarmee is het verschil tussen de Amerikaanse en Duitse staatsrente verder opgelopen. De onrust op politiek gebied in Italië zette de euro ten opzichte van de dollar verder onder druk.

Lees meer

Samen doen is beter

Op de afdeling Operations van TKP Investments staan de eerste vier à vijf maanden van het jaar traditiegetrouw in het teken van de jaarafsluiting. Het is een hectische tijd waarin het team alle zeilen bijzet om alle benodigde gegevens te verzamelen en te verwerken.

Lees meer

Grote verbouwing en MiFID II

Eind vorig jaar kocht ik een prachtig huis in Groningen. Gebouwd in 1920 en sinds 1975 met veel liefde bewoond en onderhouden door de eigenaren. Eigenlijk was ik al verkocht toen ik er voor het eerst binnenstapte: prachtige ruimtes met hoge plafonds, veel licht en houten vloeren, een huis met een geweldige sfeer. Daarnaast een totaal gedateerde keuken, stokoud sanitair en schrootjes zover het oog reikte…

Lees meer

Daling aandelenkoersen na een lange periode van rust

Na de recordhoogtes van januari hebben de wereldwijde aandelenmarkten in de eerste week van februari een sterke daling laten zien. Na een lange periode van stabiliteit, steeg de VIX-index – de graadmeter voor volatiliteit – naar niveaus vergelijkbaar met de financiële crisis van 2008. Wat was hiervan de oorzaak en betekent dit dat de zorgen over de toekomst zijn toegenomen?

Lees meer

De Sustainable Development Goals: uitdagingen en kansen voor pensioenfondsen

“There is no ‘Plan B’ because we do not have a ‘Planet B.’ We have to work and galvanize our action.” 
UN Secretary-General Ban-Ki Moon

Een pensioenfonds streeft naar een goed pensioen voor zijn deelnemers. Tegelijkertijd is een goed pensioen waardevoller in een leefbare wereld. Wereldleiders bereikten onlangs overeenstemming over concrete doelstellingen voor een betere wereld, in de vorm van 17 Sustainable Development Goals (SDG’s). Deze SDG’s hebben tot doel om armoede, ongelijkheid en klimaatverandering terug te dringen. Institutionele beleggers als pensioenfondsen hebben het vermogen om hierin een belangrijk aandeel te leveren. 

Lees meer

ESG volgens 11 jonge professionals

Financial Investigator legde een aantal jonge pensioenprofessionals een drietal vragen voor over ESG, jongeren en pensioen. Is ESG een hype of is it here to stay? Hoe belangrijk is het dat pensioenfondsen ESG-beleggen omarmen? En hoe kunnen jongeren meer worden betrokken bij het ESG-beleid en het onderwerp duurzaam beleggen en pensioen?

Lees meer

Over TKP Investments

Fiduciair management met modulaire dienstverlening. Want wij hebben het vermogen om u te adviseren. Wilt u weten wat wij voor uw organisatie kunnen betekenen?

Meer over TKP Investments

Blijf op de hoogte

Via onze nieuwsbrief en marktupdates houden wij u op de hoogte van actuele ontwikkelingen en interessante publicaties.

Aanmelden nieuwsbrief

Gelieerde organisaties