Marktupdate: Invloed van coronavirus op financiële markten

Financiële markten zijn de afgelopen dagen in de ban van het Coronavirus, ook wel COVID-19 genoemd. Beurzen hebben afgelopen dagen wereldwijd forse verliezen geleden. In deze marktupdate gaan wij in op de oorzaak van de ontwikkelingen op financiële markten en de mogelijke economische gevolgen hiervan.

Lees meer

Beleggen met een langetermijnfocus creëert waarde

Tot voor kort heerste er wereldwijd een cultuur waarbij persoonlijke welvaart onze gezamenlijke belangen op de langere termijn domineerde. Hierdoor waren bestuurders en aandeelhouders van ondernemingen gefocust op kortetermijnresultaten. De opkomst van long-term investment strategieën laat echter zien dat er een nieuwe wind waait. Strategieën die toekomstige ontwikkelingen incorporeren en daarmee toegevoegde waarde kunnen blijven creëren, hebben de aandacht.

Lees meer

Vertrouwen is een van de allerbelangrijkste dingen

De markt van institutioneel beleggen is onderhevig aan grote veranderingen. ESG, Big Data, de lage rente, consolidatie in de sector en andere ontwikkelingen, leiden tot hogere eisen aan externe managers. Wat wordt van hen verwacht, wat vinden pensioenfondsen en managerselecteurs belangrijk en hoe ziet de toekomst eruit? Een Ronde Tafel van Financial Investigator over de selectie van externe managers.

Als er iets blijkt uit deze Ronde Tafel, is het dat pensioenfondsen een hechtere band willen met de teams die hun geld beleggen. Dialoog en kennisuitwisseling zijn belangrijk nu het kennisniveau bij pensioenfondsen almaar hoger wordt.

Niels Haring, Head of Equities & Fixed Income bij TKP Investments, was erbij en geeft aan: ‘Persoonlijk contact is voor ons belangrijk. Een bezoek ter plaatse brengen aan de externe manager, maar ook de analist, de handelaren. Als het moet ook in het buitenland. De mensen leren kennen die je geld beheren en weten wat hun drijfveren zijn. Dat vind ik belangrijk.’

Lees hier het complete verslag van het ronde tafel gesprek

Optimaal tot je recht komen in een dynamische omgeving

De Nederlandse pensioensector is volop in beweging. Een groeiend aantal pensioenfondsen kiest voor liquidatie en een collectieve waardeoverdracht naar een Algemeen Pensioenfonds (APF). Mathijs Lindemulder, implementatiemanager en beleggingsstrateeg bij TKP Investments, vertelt over zijn rol bij een aantal van deze complexe trajecten.

Lees meer

Risico verlagen door groener te beleggen – financiële risico’s van een abrupte transitie

Gosse Alserda en Menno Altena, Investment Strategists bij TKP Investments, schreven een artikel voor de Financial Investigator over de gevolgen van een sterke klimaatverandering. Los van de gevolgen die het heeft voor de wereldbevolking, kan het ook leiden tot tot financiële verliezen in de beleggingsportefeuille. Op de lange termijn kunnen beleggingsrendementen nadelig worden beïnvloed, bijvoorbeeld vanwege frequente schade door extreme weersomstandigheden. 

Lees meer

Nieuwe referentierente: ESTER vervangt EONIA

Al jarenlang zijn EONIA en Euribor de belangrijkste Europese referentierentes. Afgelopen jaren is er steeds meer vraag gekomen naar een alternatieve rente die transparanter en robuuster is dan de huidige rentes. Een werkgroep van de ECB heeft hier onderzoek naar gedaan en in september 2018 is bekend gemaakt dat er een nieuwe referentierente komt die EONIA gaat vervangen, ESTER.

Lees meer

Marktupdate: de risico’s van een harde Brexit

De mogelijke uitkomsten van de Brexit-onderhandelingen zijn even talrijk als onzeker. In deze marktupdate kijken we alvast vooruit op een aantal belangrijke sleutelmomenten en benoemen we enkele aandachtspunten voor de beleggingsportefeuille. Een harde Brexit, waarbij geen deal wordt bereikt vóór de deadline van 29 maart 2019, zal verreweg het meest ongunstig zijn. Dit leidt namelijk niet alleen tot veel onzekerheid voor de Britse economie, maar ook tot een ‘cliff edge’ scenario. En naarmate de tussentijdse deadlines verstrijken, groeit de onzekerheid over de mogelijke uitkomsten van de onderhandelingen.

Lees meer

Lifecycle investing: van theorie naar praktijk

Al decennialang worden beleggingsmixen ingericht op basis van persoonlijke risicovoorkeuren. In de loop van de tijd is dit concept verder ontwikkeld en hieruit is ‘lifecycle investing’ ontstaan, waarbij de beleggingsmix wordt aangepast op basis van leeftijd.

Lees meer

Over TKP Investments

Fiduciair management met modulaire dienstverlening. Want wij hebben het vermogen om u te adviseren. Wilt u weten wat wij voor uw organisatie kunnen betekenen?

Meer over TKP Investments

Blijf op de hoogte

Via onze nieuwsbrief en marktupdates houden wij u op de hoogte van actuele ontwikkelingen en interessante publicaties.

Aanmelden nieuwsbrief

Gelieerde organisaties