Klant aan het woord: ”Al 10 jaar transparant beheer met de juiste visie”

Pensioenfonds Aon is op de kop af tien jaar klant bij TKP Investments. Leo Langenberg, voorzitter van de beleggingscommissie, vertelt hoe de band tussen het pensioenfonds en de vermogensbeheerder in die jaren hechter is geworden. Begin 2007 verkeerde de pensioenwereld in een heel ander tijdsgewricht dan nu. “Redelijk onbevangen was het in die jaren. We hadden kort daarvoor wel een dipje meegemaakt in de financiële markten, maar de crisis die zich na 2007 heeft voorgedaan schokte pas echt de aarde,” herinnert Langenberg zich.

We weten exact wat we aan elkaar hebben

Eind 2006 heeft Pensioenfonds Aon na een uitgebreide selectieprocedure gekozen voor TKP Investments als fiduciair beheerder. “Als beleggingscommissie hadden we ervaren dat de mensen van TKP Investments heel goed luisterden naar onze wensen en actief met ons meedachten. Dat was eigenlijk wel een verademing, in die tijd hadden sommige vermogensbeheerders nogal een arrogante houding: je mocht blij zijn dat je klant bij ze mocht worden en je moest je vooral niet te veel bemoeien met het beheer.” Bij TKP Investments in Groningen was de ontvangst totaal anders, en dat is altijd zo gebleven, zegt Langenberg. “Het gaat er transparant aan toe, met een Groningse ‘no nonsense’ aanpak. We weten over en weer exact wat we aan elkaar hebben en van elkaar vragen, mede dankzij heldere service level agreements.”

Look through voor inzicht in beleggingsportefeuille

Fiduciair vermogensbeheer was tien jaar geleden nog een betrekkelijk nieuw fenomeen. Door een geschiedenis van fusies en overnames bij Aon – wereldwijd adviseur op het gebied van risicomanagement, employee benefits en makelaar van (her)verzekeringen – had het pensioenfonds twee vermogensbeheerders voor zich werken. Deze vermogensbeheerders wilde het fonds beide aanhouden bij de eerste stap naar fiduciair beheer. “Met een deel van onze portefeuille gingen we over naar TKP Investments, wat neerkwam op een soort semi-fiduciair beheer in een constructie met drie partijen. TKP Investments heeft toen samen met ons een dashboard ontwikkeld waarop in een oogopslag de belangrijkste parameters van het Aon Pensioenfonds zichtbaar zijn.

Toen we in 2013 overgingen naar ‘echt’ fiduciair beheer, heeft TKP Investments op ons verzoek een ‘look through’ van de gehele portefeuille gebouwd. Daarin kunnen we zien in welke assets en welke regio’s we belegd zijn met onze portefeuille. Zo zie je bijvoorbeeld met één zoekopdracht de exposure naar oliegerelateerde fondsen of bepaalde landen.”

Beheer van volledig vermogen

Werken met drie vermogensbeheerders, drie rapportagelijnen en alle contacten van dien, bleek niet echt werkbaar. Vandaar dat Pensioenfonds Aon in 2013 heeft besloten het beheer van zijn volledige vermogen – circa 750 miljoen euro voor 3.500 deelnemers – te laten managen door TKP Investments, dat inmiddels ook de bestuursondersteuning verleent. “Dat maakt het erg overzichtelijk, en we waren en zijn gewoon erg tevreden over de dienstverlening. Natuurlijk komen we van tijd tot tijd met verbeterpunten, maar daar wordt uitstekend op gereageerd. Je kunt goed sparren met de mensen van TKP Investments.

Hoog rendement door juiste visie bij renteafdekking

Ook niet onbelangrijk is de continuïteit. We werken al jaren samen met vertrouwde gezichten die zeer goede kwaliteit leveren. Als in de portefeuille iets loos is, komen ze meteen in actie.” Het pensioenfonds heeft veel profijt gehad van onder meer de rentevisie van de beleggingsexperts van TKP Investments. “We hebben na een door hen verrichte studie de rente afgedekt op een heel goed moment, vlak voordat de rente echt hard ging dalen. Dat blijkt dus de juiste visie te zijn geweest. En we hebben vorig jaar een rendement van 12 procent behaald op ons vermogen. Dat kunnen niet veel andere pensioenfondsen ons nazeggen.”

Op de hoogte blijven van actualiteiten? Schrijf u hier in voor de nieuwsbrief en marktupdates.

Over TKP Investments

Fiduciair management met modulaire dienstverlening. Want wij hebben het vermogen om u te adviseren. Wilt u weten wat wij voor uw organisatie kunnen betekenen?

Meer over TKP Investments

Blijf op de hoogte

Via onze nieuwsbrief en marktupdates houden wij u op de hoogte van actuele ontwikkelingen en interessante publicaties.

Aanmelden nieuwsbrief

Gelieerde organisaties