Grote verbouwing en MiFID II

Eind vorig jaar kocht ik een prachtig huis in Groningen. Gebouwd in 1920 en sinds 1975 met veel liefde bewoond en onderhouden door de eigenaren. Eigenlijk was ik al verkocht toen ik er voor het eerst binnenstapte: prachtige ruimtes met hoge plafonds, veel licht en houten vloeren, een huis met een geweldige sfeer. Daarnaast een totaal gedateerde keuken, stokoud sanitair en schrootjes zover het oog reikte…

Ik besloot het rigoureus aan te pakken en direct alles te verbouwen waarvan ik dacht dat ik het niet meer zou doen zodra ik er woonde. Inmiddels zijn we een maand bezig met de verbouwing en zijn keuken, badkamer, schrootjes en enkele muren gesloopt en afgevoerd, ligt in alle kamers gereedschap en kun je nergens zitten zonder vies of in elk geval heel stoffig te worden. Maar iedereen die eraan werkt en meehelpt, ziet hoe prachtig het uiteindelijk zal worden, en daarom blijft het heerlijk om in het huis bezig te zijn.

Maar wat is nu de relatie met mijn werk bij TKP Investments? De parallel is niet moeilijk te vinden: vorig jaar implementeerden we MiFID II, de herziene versie van de Markets in Financial Instruments Directive, oftewel MiFID I. MiFID I stamt uit 2007 en had als doel om beleggers beter te beschermen, onder andere door het standaardiseren van advisering en informatieverstrekking en door transacties te laten rapporteren aan de toezichthouders.

Net als bij de verbouwing van mijn huis, wisten we met MiFID II nog niet hoe het uiteindelijk zou worden terwijl we al volop bezig waren met de implementatie

Dit was destijds een enorme verandering en de implementatie was een stevige klus voor de branche. Maar de wereld is sindsdien niet stil blijven staan. MiFID I bleek nog wel wat verbeterpunten te hebben en ook nieuwe ontwikkelingen op de financiële markten vroegen om een herziening. Dat leidde uiteindelijk tot de ontwikkeling van MiFID II, die net als zijn voorganger veel impact heeft op de financiële sector. MiFID II stelt bijvoorbeeld nieuwe eisen aan kostentransparantie, de betaling van research en de vakbekwaamheid van medewerkers.

De ingangsdatum is een paar keer uitgesteld maar op 3 januari van dit jaar is MiFID II van kracht geworden. Met de voorbereidingen zijn we echter al veel eerder begonnen. En net als bij mijn verbouwing, gold ook hier dat we nog niet precies wisten hoe het uiteindelijk zou worden terwijl we al volop bezig waren met de implementatie. Hoe MiFID II er exact uit zou gaan zien, wist overigens nog niemand; veel van de uiteindelijke uitwerking werd pas in de loop van 2017 bekend. En zelfs nu nog zijn er onderdelen waarvan nog niet helemaal duidelijk is hoe ze in de praktijk vorm moeten gaan krijgen. 

Wat we wel weten is dat we met MiFID II weer een grote stap hebben gezet naar een betere bescherming voor beleggers en meer transparantie in de branche. En dat is natuurlijk waar het om gaat en waarom we het afgelopen jaar met veel enthousiasme aan een succesvolle implementatie hebben gewerkt.

Annemieke Docter, Chief Risk Officer bij TKP Investments

Over TKP Investments

Fiduciair management met modulaire dienstverlening. Want wij hebben het vermogen om u te adviseren. Wilt u weten wat wij voor uw organisatie kunnen betekenen?

Meer over TKP Investments

Blijf op de hoogte

Via onze nieuwsbrief en marktupdates houden wij u op de hoogte van actuele ontwikkelingen en interessante publicaties.

Aanmelden nieuwsbrief

Gelieerde organisaties