Prins Bernhard Cultuurfonds: “TKPI wist wat belangrijk voor ons is”

Het Prins Bernhard Cultuurfonds steunt cultuur, natuur en wetenschap in Nederland met financiële bijdragen, prijzen en beurzen. Vorig jaar selecteerde het Cultuurfonds TKP Investments als beheerder voor zijn fondsvermogen. “De rechtdoorzee Groningse mentaliteit vonden we direct erg prettig.” Jaarlijks investeert het Prins Bernhard Cultuurfonds circa 30 miljoen euro in cultuur, natuur en wetenschap.

Geld dat wordt gedoneerd door gulle gevers als de BankGiro Loterij en de Lotto, maar ook door talloze particuliere schenkers. Mensen kunnen een tientje overmaken, maar het gebeurt steeds vaker dat particulieren een eigen fonds instellen bij het Cultuurfonds, waarin ze een deel van hun vermogen onderbrengen met de bedoeling vele jaren te kunnen bijdragen aan cultuur, natuur of wetenschap.

Cultuurfondsen op naam

Al met al heeft het Cultuurfonds de afgelopen decennia zo’n 200 miljoen euro aan beheerd vermogen opgebouwd, vertelt hoofd financiën Patricia Strooper, verdeeld over ‘eigen’ vermogen en dat van de Cultuurfondsen op naam. “We willen met het rendement op ons deel zoveel mogelijk de kosten van onze organisatie dekken.” Begin december 2015 werd het Cultuurfonds klant bij TKP Investments.

Vreemde eend

“We evalueren om de zoveel jaar een fiduciair beheerder, hierin ondersteund door Providence Capital. TKP Investments kwam dit keer als ‘vreemde eend in de bijt’ tussen de private bankers en grote vermogensbeheerders op onze shortlist terecht, na een goede reactie op onze request for proposal. Tijdens de pitches die we vijf partijen lieten doen, staken ze er met kop en schouders bovenuit. Natuurlijk zijn dergelijke presentaties altijd vrij ‘gelikt’. Maar de open manier waarop TKPI zaken besprak, die Groningse directheid, werkte prettig. Wat ook opviel: ondanks dat we voor hen toch een nieuw soort klant zijn, wisten ze heel goed wat er speelt in onze wereld en wat voor ons belangrijk is.”

Fiduciair beheer

Op het gebied van governance heeft het Cultuurfonds een voorkeur voor fiduciair beheer. “We willen geen partij die zelf ook belegt of eigen fondsen aanbiedt. We prefereren een partij als TKPI, die met zijn kennis en expertise vermogensbeheerders selecteert en aanstuurt.” TKPI maakte inhoudelijk indruk met de gedegen manier waarop de vermogensbeheerder inspeelde op de uitdaging om met de portefeuille van het Cultuurfonds, die voor 60 procent bestaat uit vastrentende waarden, in te spelen op de lage rente.

Duurzaam beleggen

Ook op de wensen omtrent het duurzaam beleggen reageerde TKPI met beleid dat daarop goed aansluit, zegt Strooper. “Duurzaamheid past natuurlijk naadloos bij onze missie, en onze schenkers verwachten ook dat we duurzaam en zorgvuldig beleggen.” Samen met het Cultuurfonds ontwikkelde TKPI op verzoek zelfs een nieuwe passief wereldaandelenfonds, met daarin een selectie van 25 procent op ESG-gebied best presterende bedrijven uit de duurzaamheidsindex van MCSI. “We zijn verder gaan praten over duurzaamheid en kwamen hierop uit. Zo hebben we weer een mooie stap gemaakt. Je zou kunnen stellen dat wij de laatste jaren meer de regie over het vermogensbeheer in handen nemen, vaker doorvragen en als klant meer invloed willen hebben op wat er met ons geld gebeurt. Ik denk dat dat de kwaliteit alleen maar ten goede komt.”

Platte organisatie

De transitie van alle assets naar TKP Investments vergde enkele maanden en het nodige papierwerk, maar binnenkort kan Patricia Strooper terugblikken op het eerste volledige boekjaar met de nieuwe fiduciair beheerder. Tevreden terugblikken. “Het is fijn om vlotter dan voorheen te worden geholpen door mensen in een platte organisatie, waar alle belissingen in Nederland worden genomen.”

In onderstaande artikelen kunt u meer lezen over het Prins Bernhard Cultuurfonds

Over TKP Investments

Fiduciair management met modulaire dienstverlening. Want wij hebben het vermogen om u te adviseren. Wilt u weten wat wij voor uw organisatie kunnen betekenen?

Meer over TKP Investments

Blijf op de hoogte

Via onze nieuwsbrief en marktupdates houden wij u op de hoogte van actuele ontwikkelingen en interessante publicaties.

Aanmelden nieuwsbrief

Gelieerde organisaties