Cappital: “Als echte pensioenbelegger adviseert TKP Investments ons goed over life cycles”

Premiepensioeninstelling Cappital voert beschikbare premieregelingen uit voor inmiddels 200 werkgevers en hun 70.000 werknemers. Directeur Erik Hof stuurde zijn klanten onlangs een taartje om een mijlpaal te vieren: na een gezonde groei is de 1 miljard aan – door TKP Investments beheerd – vermogen bereikt. ‘We zijn met nul begonnen en de belangstelling voor DC-regelingen neemt elk jaar alleen maar toe.’

DC-regeling is modern en transparant

In 2011 opgericht door TKP Pensioen, is Cappital nu een goede vijf jaar actief als PPI met beschikbare premieregelingen ofwel Defined Contribution (DC) regelingen. Met 1 miljard euro vermogen onder beheer geldt het als een van de grote PPI’s in de markt, die een totale omvang heeft bereikt van tegen de vijf miljard. “We zien de belangstelling voor de DC-regeling nog elk jaar toenemen,” zegt directeur Erik Hof. “Het is dan ook een modern, transparant vehikel waar de pensioenwereld steeds meer naar zal overgaan, ook de grote ondernemingen waar wij ons op focussen. Deelnemers willen namelijk meer transparantie over kosten en rendementen en hebben behoefte aan meer zeggenschap over hun geld. De subsidiëring van jong naar oud houdt mensen ook bezig: bij een individuele DC-regeling is dat allemaal volstrekt helder geregeld. Door nieuwe regelgeving, zoals de Wet verbeterde premieregeling, die het mogelijk maakt een variabele pensioenuitkering aan te bieden, wordt het ook een steeds volwaardiger alternatief.”

TKP Investments komt goed uit onderzoek naar performance, kosten en kwaliteit

Cappital was via zijn oprichter TKP Pensioen vanzelfsprekend goed bekend met TKP Investments, toen het met de fiduciair beheerder in zee ging. “Via TKP Pensioen hadden verschillende pensioenfondsen al goede ervaringen opgedaan met de wijze waarop hun DC-regelingen door TKP Investments werden belegd. In feite borduurden wij voort op de modellen die al voor de oprichting van de PPI’s goed voldeden.” De vroegere familiebanden – TKP Investments is voortgekomen uit TKP Pensioen – laten onverlet dat Cappital zich tegenover TKP Investments onafhankelijk opstelt als klant van buiten. “We zijn vrij om het beheer elders onder te brengen en laten die mogelijkheid ook nadrukkelijk open. Jaarlijks doen we een onderzoek waarbij we letten op onder meer performance, kosten en de kwaliteit van de adviezen. TKP Investments komt daar telkens goed uit, en waar dat niet het geval is, spreken we ze daar op aan.”

Managerselectie zorgt voor aantoonbaar betere performance

Wat de performance betreft: volgens Hof is die aantoonbaar beter door het fiduciair beheer via managerselectie. “Wij zijn ervan overtuigd dat één manager nooit de beste kan zijn in alle assetcategorieën. Managers hebben elk een eigen stijl, die het in bepaalde perioden beter doet dan in andere, en sommige managers hebben een modelmatige aanpak in plaats van een meer fundamentele. Door voor niet slechts één, maar voor meerdere externe managers te kiezen kunnen we profiteren van diversificatievoordelen”.

Deskundig advies op het gebied van life cycles

Het is voor Cappital minstens zo belangrijk dat TKP Investments een echte pensioenbelegger is. “Dat merken we aan de adviezen, bijvoorbeeld rond de life cycles. Ze zijn echt goed in staat die te modelleren naar de vereiste risico- en rendementsprofielen van alle deelnemers. Door de veranderende marktomstandigheden is het regelmatig nodig de life cycles te herijken. En de PPI-markt is ook behoorlijk dynamisch: er wordt stevig geconcurreerd, ook op de kwaliteit van life cycles. Dan is het goed dat de experts van TKP Investments tijdig met adviezen komen over mogelijke aanpassingen in de portefeuille.”

Een partner waar je op kunt bouwen

Cappital begon in 2011 bij wijze van spreken met een wit vel papier en wist zijn organisatie met nu 8 fte slank en efficiënt te houden. Voorwaarde is wel dat het moet kunnen bouwen op partners als TKP Investments. De experts van TKP Investments gaan regelmatig mee naar klanten van Cappital, waar ze als vraagbaak dienen voor werkgevers en deelnemers, die soms voor de DC-regeling een pensioencommissie hebben opgericht. “Het pensioen blijft natuurlijk een belangrijke arbeidsvoorwaarde, en de beleggingen zijn daar een onmisbaar onderdeel van. Dankzij TKP Investments kunnen we goed uitleggen wat we doen en hoe we het doen. Het zijn prettige, kundige mensen en het verloop is er klein: wat mij betreft is het een club waarop je kunt bouwen.”

Meer weten over Cappital? Bekijk dan de website voor meer informatie.

Lees meer over onze klanten.

Over TKP Investments

Fiduciair management met modulaire dienstverlening. Want wij hebben het vermogen om u te adviseren. Wilt u weten wat wij voor uw organisatie kunnen betekenen?

Meer over TKP Investments

Blijf op de hoogte

Via onze nieuwsbrief en marktupdates houden wij u op de hoogte van actuele ontwikkelingen en interessante publicaties.

Aanmelden nieuwsbrief

Gelieerde organisaties