Voorbereiding succesvolle collectieve waardeoverdracht

Stel, u bent bestuurder van een pensioenfonds dat zich beraadt op de toekomst. Een liquidatie, fusie of overstap naar een andere partij: alle opties verdienen overweging. Als u in het besluitvormingsproces op tijd aandacht besteedt aan de beleggingsaspecten, kunt u onnodig risico op tegenvallers bij een waardeoverdracht voorkomen. Kortom: op zoek naar continuïteit. Het staat bij talloze fondsbestuurders op de agenda: hoe borgen we de continuïteit in een wereld die door wetgeving en woelige markten steeds complexer wordt?

Gaan we alle uitdagingen zelfstandig aan of zoeken we aansluiting bij een partner? Welke oplossing ook wordt gevonden om de deelnemers een goede toekomst te bieden, de transitie naar een ander fonds, een verzekeraar of sinds kort een APF, leidt tot een collectieve waardeoverdracht.

Overdrachtswaarde is een rekensom

Een rekensom die de beleggingsexperts, actuarissen en accountants aan beide zijden van de onderhandelingstafel kunnen maken. Zowel de ontvangende partij als toezichthouder DNB beoordeelt of de overdrachtswaarde van het fondsvermogen toereikend is voor de over te dragen pensioenverplichtingen én (in het geval van een pensioenfonds) voor de inkoop in het eigen vermogen.

Lees hier het gehele artikel: Voorbereiding succesvolle collectieve waardeoverdracht van André Broersma (manager Investment Strategy TKP Investments) zoals gepubliceerd in Pensioen Bestuur & Management (editie 4.2016).

Op de hoogte blijven van actualiteiten? Schrijf u hier in voor de nieuwsbrief en marktupdates.

Over TKP Investments

Fiduciair management met modulaire dienstverlening. Want wij hebben het vermogen om u te adviseren. Wilt u weten wat wij voor uw organisatie kunnen betekenen?

Meer over TKP Investments

Blijf op de hoogte

Via onze nieuwsbrief en marktupdates houden wij u op de hoogte van actuele ontwikkelingen en interessante publicaties.

Aanmelden nieuwsbrief

Gelieerde organisaties