Optimisme op de financiële markten in een onzekere wereld

De financiële markten hebben de afgelopen maanden een positieve ontwikkeling laten zien. Ondanks – of misschien zelfs dankzij – een aantal politieke verrassingen overheerste het optimisme. Aan de andere kant heerst er in de wereld nog steeds onzekerheid over de nieuwe politieke koers en de economische gevolgen. Voor institutionele beleggers lijkt voorzichtigheid nog steeds een goede raadgever te zijn.

Risicovolle beleggingen laten stabiel beeld zien

De sterke Amerikaanse economie en de aantrekkende economische groei in Europa en in opkomende markten zorgen al maanden voor oplopende koersen. En waar onlangs het deflatierisico onderwerp van discussie was, leidt de licht oplopende inflatieverwachting inmiddels tot de vraag hoe snel de centrale banken met renteverhogingen hun monetaire beleid moeten normaliseren. In lijn met de positieve sentimenten op de financiële markten, laten risicovolle beleggingen als aandelen een zeer stabiel beeld zien. De VIX, de index voor de beweeglijkheid van Amerikaanse aandelen, daalde in mei zelfs tot het laagste niveau in 23 jaar.

Optimisme niet getemperd door politieke verrassingen

Politieke verrassingen bleken nauwelijks impact te hebben op de stabiliteit van de koersen. De uitslag van het Brexit-referendum, de verkiezing van Trump en de uitslag van het referendum in Italië leidden steeds sneller tot herstel of zelfs tot een onmiddellijke positieve koersreactie. Meer recent waren de uitslagen van de Nederlandse en Franse verkiezingen reden tot opluchting: Europa is voorlopig weer stabiel. Bovendien maakt het CDU van Angela Merkel goede kans om de verkiezingen te winnen en kan samen met de nieuwe Franse president Macron worden gewerkt aan een nieuwe toekomst voor Europa.

Geen extra risico toevoegen aan portefeuille

Tot nu toe lijkt het optimisme op de financiële markten dus gegrond. Tegelijkertijd zien we genoeg redenen om voorzichtig te zijn en het risicoprofiel van de beleggingsportefeuille niet te verhogen. Enerzijds zorgt de rust op de financiële markten ervoor dat de risicopremies op de risicovolle high yield obligaties momenteel erg laag zijn. Daardoor leveren deze obligaties netto slechts beperkt meer rendement op dan de risicovrije staatsobligaties. Anderzijds zien we nog veel politieke en economische onzekerheden die mogelijk van invloed zijn op financiële markten.

Hoge aandelenkoersen afhankelijk van de Verenigde Staten

Allereerst duurt de Amerikaanse economische opleving inmiddels al negen jaar: de onvermijdelijke laagconjunctuur laat dus al langer op zicht wachten dan gebruikelijk. Verder zorgt de door de economische groei teruggelopen werkloosheid voor opwaartse druk op de loonkosten van bedrijven. Daarnaast laat de economische impuls van de plannen van Trump op zich wachten, en zelfs zijn eigen positie als president lijkt onzeker te worden. Door deze ontwikkelingen rijst de vraag of de hoge koersen van Amerikaanse aandelen ook op de lange termijn zullen aanhouden.

Ontwikkelingen in Europa nog onvoorspelbaar

De economische groei in Europa en de toekomst van de eurozone zijn evenmin zeker. Europa is onder meer afhankelijk van een goed verloop van de onderhandelingen met het Verenigd Koninkrijk en de goodwill van de Italianen. Daarnaast is het nog maar de vraag hoeveel invloed de nieuwe Franse president kan uitoefenen. Macron is gekozen omdat het merendeel van de Franse bevolking de extreem linkse of rechtste kandidaten een brug te ver vond. Zijn mandaat van de bevolking om hervormingen door te voeren is echter niet erg breed. De aankomende verkiezingen voor het Franse parlement moeten meer zekerheid geven over zijn mandaat om plannen uit te voeren.

Inflatie en rentestijging allerminst zeker

Tot slot is de oplopende inflatie in Europa vooral een gevolg van een herstel van de olieprijzen. Het is echter onwaarschijnlijk dat de olieprijzen dermate doorstijgen dat de inflatie in de buurt van de door de Europese Centrale Bank beoogde 2% kan blijven. Dat betekent dat de door pensioenfondsen en verzekeraars gehoopte rentestijging nog wel even op zich kan laten wachten.

Terughoudendheid lijkt beste koers

De rust op financiële markten in combinatie met de aanhoudende onzekerheden over de toekomstige ontwikkelingen in de wereld, maakt ons bij TKP Investments terughoudend om op dit moment extra risico toe te voegen aan de portefeuilles. Uiteraard zullen we de ontwikkelingen in de VS en Europa nauwlettend in de gaten blijven houden om onze klanten van goed advies te blijven voorzien.

Door: Tjomme Dijkma, Senior Portfoliomanager Fixed Income bij TKP Investments, en Arjen Tebbenhof, Investment Strategist bij TKP Investments

Over TKP Investments

Fiduciair management met modulaire dienstverlening. Want wij hebben het vermogen om u te adviseren. Wilt u weten wat wij voor uw organisatie kunnen betekenen?

Meer over TKP Investments

Blijf op de hoogte

Via onze nieuwsbrief en marktupdates houden wij u op de hoogte van actuele ontwikkelingen en interessante publicaties.

Aanmelden nieuwsbrief

Gelieerde organisaties